Over ons

Eddy en Dorien

Wie zijn wij?

We zijn een diverse, bonte groep vrienden en kennissen die samen tuinieren en daar plezier hebben. En we proberen iedereen daarbij zijn of haar rol te laten opnemen. Iedereen is in iets deskundig...

En wie zich ook maar enkele uren vrijwillig weet te engageren of
ergens bij betrokken voelt, is van harte welkom om deze bende te versterken!

Pieter Devos,
alias "Vos"

Vos is tuinier van het eerste uur, en ook onze kok van dienst. altijd op zoek naar nieuwe recepten

Annelies Demyttenaere

Annelies zorgt op vrijdag voor verzorgde groentenpakketten. Zij is ook onze communitybuilder bij uitstek en komt vaak met out-of-the-box-ideeën

Roger Verhelst alias "Rogertje"

Roger is misschien den oudste tuinier, maar jong van geest. Altijd goed voor een grap en bovendien onze chef "Peterselie"


Ben Derycker

Ben, ook moestuinier en "chef" van de warme en vreemde teelten. altijd bereid zijn plantenkennis te delen en met iets nieuws voor de dag te komen.

Frans Hostens, alias
"Vader Grijzenbaard"

Frans is naast een "dulle" werker,  onze wijze kruidendruïde en verhalenverteller.

Filip Vereecke

Filip is onze technieker van dienst. Voor een reparatie of een zot project moet je bij hem zijn.


Bram Deconinck

Bram is er altijd bij op werkdagen en als er grotere projecten op til zijn...

Erwin Vandaele

Erwin, moestuiniert graag mee, en is altijd bereid voor een babbel en een helpende hand. Droomt er van om jongeren een plaats te geven op de tuin en hen te ondersteunen.

Eddy en Dorien zijn de eigenaars van ons stuk grond. Zij zijn onze supporters van het eerste uur. 

Ignace Baessens

Ignace is een meester in het kweken van vele soorten sla. Hij zorgt ook regelmatig voor soep op werkdagen

Bart Neirynck

Bart is een echte plantenkenner. altijd op zoek naar nieuwe soorten en variëteiten...Hij bewaakt met soepele geest de missie en visie.


Godfried Masschaele

Godfried is een stille tuinier en chef van de "Bonen". Verder zorgt hij voor de bijtjes op de tuin.

Joyce Pijcke

Joyce, partner van Vos, en helpende hand, en verantwoordelijke voor "anders tafelen"

Missie en Visie

Wat?

Grondig Anders is een moestuinproject waarbij ecologisch moestuinieren een vertrekpunt is om mensen te verbinden, kennis uit te wisselen en anders te werken en te leven.

We kweken groenten en fruit op een grondig andere manier; kleinschalig, ecologisch, met respect voor de grond, mens en milieu, op het ritme van de natuur en de seizoenen. Met Grondig Anders leveren we wekelijks groenten en fruitpakketten rechtstreeks aan een 40tal geïnteresseerden.

We verbinden mensen en organisaties door samen in de moestuin te werken en ontmoeting mogelijk te maken. Iedereen is welkom bij ons. Jong en oud, maakt niet uit, iedereen kan met zijn sterktes en beperkingen bij ons wel iets doen. We willen vooral zorgen dat mensen zich amuseren op de tuin, en op verhaal kunnen komen. Samen een perkje wieden en ondertussen en babbel doen kan zeer therapeutisch werken. Er is altijd tijd voor een babbel, wat uitleg en een kop koffie.

Grondig Anders bestaat nu ruim vier jaar en we bereiken al een grote groep mensen. Wekelijks werken we met een 8-tal mensen op de tuin en zorgen we dat het moestuinwerk gedaan wordt. Op de tuin zijn er geen bazen en leidinggevenden. Iedereen kan er zijn ding doen, er is veel ruimte voor experiment. En ook de mensen die groentepakketten afnemen krijgen veel inspraak in de manier waarop we werken. Zo proberen we iedereen zijn mening mee te nemen in de verdere uitbouw van Grondig Anders.


Waarom?


Wij willen een grondig andere manier van werken en leven, waarbij het ritme van mens en natuur gerespecteerd wordt en sociale impact centraal staat.


Als oprichters van “Grondig Anders” ervaarden we - bij de oprichting in 2018 - met z’n drieën, elk in onze eigen context dat de manier waarop we werkten te weinig voldoening gaf en niet steeds strookt met de maatschappelijke meerwaarde waar we naar op zoek zijn. En we merken deze signalen ook in onze omgeving en in de ruimere maatschappij.


  • We streven naar werk dat op een andere manier benaderd wordt en waarin eco-sociale, meerwaarde primeert op de economische meerwaarde.

  • We willen naar een systeem dat werkbaar is voor iedereen (beroepskrachten, vrijwilligers, en elke andere vorm van meewerken), zonder dat mensen uitgeblust of opgebrand worden
  • We willen werken in een horizontale gelijkwaardige structuur met inspraak van elke deelnemer, zonder grote hiërarchische lijnen